Zastosowanie folii silikonowanych w branży gastronomicznej

Silikon, jako samo tworzywo można uznać za świetny materiał, który sprawdzi się w większości dziedzin życia. Wyjątkowo dobrze sprawuje się również w kuchni.

Powstaje mnóstwo przyborów kuchennych wykonanych z właśnie z tego elastycznego materiału. Ostatnio dużą popularność zyskała folia silikonowa. Z czego jest stworzony silikon i Jakie cechy posiada wykonana z niego folia?

Z czego wytwarzany jest silikon

Silikon to nowoczesny materiał składający się z połączenia krzemionki i tlenu. Taka kombinacja sprawia, że wykonane z niej przybory kuchenne nie wchodzą w reakcję chemiczne z jedzeniem. W procesie tworzenia silikonu nie używa się zupełnie żadnych chemikaliów, które by mogły negatywnie wpłynąć na pożywienie. Przyrządy wykonane z tego budulca mają przydatne cechy, które znacznie ułatwiają życie w kuchni.

Czy silikon może być szkodliwy

Absolutnie nie, silikon oprócz ładnych kolorów i przydatności, swoją strukturą zapewnia również stuprocentowe bezpieczeństwo przygotowywanego posiłku.

Wart również zaznaczyć, że silikon nie pochłania żadnych zapachów. Nie są mu straszne wysokie temperatury, bowiem jest odporny nawet na wrzącą wodę i co najważniejsze, nie zmienia smaku potraw.

Te wszystkie cechy sprawiają,  że on dużo atrakcyjniejszym materiałem kuchennym, aniżeli np. drewno, czy plastik.

Jakie temperatury wytrzyma silikon

Kolejną cechą silikonu jest bardzo duża tolerancja termiczna. Dlatego też świetnie sprawdzi się przy daniach robionych na ciepło, np. jako foremka do pieczenia, czy zaparzacz do herbaty. Ma też swoje zastosowanie w mrożeniu. Sylikon jest na tak odporny, że nada się do większości działań w kuchni, bowiem wytrzyma temperatury od  -40°C do 260°C.

Silikon można łatwo umyć

Często mówi się o trudnościach związanych z czyszczeniem silikonu. Jest to mit. Silikon to materiał nieprzywierający, dzięki czemu wszystko łatwo odchodzi od ścianek. W przypadku ubrudzonej foremki o niekonwencjonalnym kształcie wystarczy wywinąć ją na drugą stronę, a mycie staje się banalnie proste. Najlepszym sposobem jest oczywiście czyszczenie pod bieżącą, ciepłą wodą, lecz zmywarka również świetnie da sobie radę.

Przechowywanie silikonu jest dużo prostsze

Mnóstwo osób podczas gotowania lubi mieć naokoło siebie dużo przyborów kuchennym. Są to gastronomiczni gadżeciaże, którym często brakuje miejsca w szafkach na wszystkie sprzęty. Rozwiązaniem tego jest silikon, którego kształt się modyfikuje np. wielka, drewniana stolnica, która zajmie przynajmniej jedną szafkę, w przypadku silikonowego odpowiednika zajmuje tyle, co złożona ściereczka kuchenna.

Czym jest Folia Silikonowa i Jakie ma zastosowanie

Folia silikonowa to unierwsalny materiał, który w zależności od rodzaju, może być używany w wielu dziedzinach życia. Na rynku obecne są trzy odmiany: folia PET, PP oraz PE. Każdy z nich regularnie zyskuje popularność w danej dziedzinie, od branży AGD, aż po sprawy kuchenne.

Niezwykle popularne, szczególnie w kuchni stają się paski foliowo-silikonowe. Ich elastyczna i wytrzymała struktura świetnie sprawdza się przy zabezpieczeniu boków tortów, czy innych deserów. Wybraną formę ciasta wystarczy obłożyć paskiem foliowo-silikonwym i zacząć nakładać kolejne warstwy tortu. Można mieć pewność, że wypiek się nie rozpadnie.

paski sylikonowane

Silikonowe gadżety, które są niezbędne w kuchni

Nie zależnie od tego, jak często używa się piekarnika, czy mikrofali, to i tak zwykle każdy prędzej, czy później spotyka się z powierzchniami gorącymi w kuchni. Rozwiązaniem takiego problemu jest silikonowa rękawica, która zapewnia skuteczną ochronę przed  nagrzanymi pokrywami.

Niezwykle uroczym elementem, który rozweseli każde śniadanie, są foremki do jajek sadzonych. Silikonowy wzór wystarczy umieścić na patelni i wbić do niego jajko, by później cieszyć się daniem np. w kształcie serca.

Jednym z najlepszych silikonowych przedmiotów jest mata do ugniatania ciasta. Znienawidzony ogromny kawałek deski to już przeszłość. Obecnie prawe w każdym sklepie, można kupić elastyczną stolnicą, która zwija się w rulon, zajmując przy tym możliwe najmniej miejsca.

Niska cena i ciekawe kształty, tak można opisać silikonowe foremki do pieczenia. 

Silikon jest sprzymierzeńcem każdego kucharza. Jego wyjątkowe cechy ułatwiają życie w kuchni, a także pozwalają tworzyć wypieki o niekonwencjonalnych kształtach. Coraz popularniejsze są paski foliowo-sylikonowe, które są kluczem do tworzenia dużych tortów.